КИНЕЗИОТЕЙПИНГ

За терапията

Кинезиотейпинг е лечебен метод, чрез който се повлиява на определена част от тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез залепване върху кожата на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента).

Получаването на положителни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от:

На първо място от правилната оценка на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на правилното място върху кожата
На второ смясто от правилното поставяне на тейпа. Изключително важно е терапевтът да подбере подходящото място за залепяне на лентата, правилната техника и посоката на поставяне на лентата.

Кинезиотейпингът има отличен ефект чрез поставянето му на кожата върху кръвоносната и лимфната система, фасцията (обвивката на мускулите), мускулите и ставите. Върху кожата са разположени множество рецептори. Кинезиотейпингът влияе и чрез тях върху оздравителния процес на тялото.

Поставянето на тейпове (еластични памучни ленти) например върху хематоми и отоци от травми повлиява положително върху циркулацията на лимфата и кръвта като намалява отока и подобрява отичането им в засегнатата зона посредством механично повдигане на кожата в областта на апликацията.
По този начин кинезиотейпът осигурява допълнително пространство под кожата, което само по себе си подобрява циркулирането на различните телесни течности. Погледнато отгоре се вижда как кожата заедно със залепения отгоре й кинезиотейп образуват нагъвания, което се дължи на еластичността на лентата, която може да се разтяга от 0% до 100%.

Върху мускулите кинезиотейпинг метода има следните ефекти

  • подобрява и подпомага работата на слаби и хипотрофирали мускули
  • релаксира и отпуска мускули с повишен тонус
  • спазъм поради преумора
  • претренираност
  • пренатоварване
Кинезиотейпингът действа благоприятно и върху фасциите (обвивките на мускулите), които според последни проучвания са причина за появата на болки и отоци в зони на травми и пренатоварване на опорно-двигателния апарат.

Основните ефекти при лечение с метода върху ставите са:

  • подобряване на биомеханиката на ставите
  • намаляване на болката и отока
  • подобряване действието на сухожилия и връзките в областта на ставите

Ако имате нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас.

Вашият личен терапевт ще гарантира, че получавате възможно най-добрата грижа.

Обадете се